петак, 17. мај 2013.

ГЕНЕРАЛ МЛАДИЋ И ФРАНЦУСКИ ГЕНЕРАЛ DE LA PRESLE




















Генерал Младић, генерал старог војничког кова, не само српског, имао је грдних мука да ступи у контакт са осорним француским генералом де Ла Прелом који је дошао да преузме пилоте из обореног авиона. Заборављајући на војничку част која је код нашег генерала била и остала примарна, он једноставно није смео да изађе из француског авиона којим је долетео у мисију. Наша војна делегација и француски официри нижи по рангу безуспешно су га молили  да изађе како би ступио у контакт са генералом Младићем. Коначно, овај „храбри“ генерал се најзад умилостивио и охрабрио и ступио на тле  бивше Југославије. Међутим, тад су настали други проблеми. Генерал Младић га је чекао у свом привременом штабу који се налазио уз Дрину али на територији Србије а не Босне и Херцеговине, како би му предао заробљене пилоте. де Ла Прел ни по коју цену није хтео то јест није смео да пређе реку Дрину плашећи се за свој јуначки живот! Окупљени новинари и репортери водећих страних ТВ кућа са подсмехом су пратили ово натезање. Генерал Младић је џентлменски изашао у сусрет и они су се ипак срели. Примопредаја је уговорена а потом и извршена.
Међутим, за сам крај, остала је ружна слика која је снимљена и као таква приказивана у свету, али не и код нас а у којој се види да је француски генерал, дакле на самом крају, показао невиђену ароганцију и некултуру, непримерену славним француским генералима и војсковођама. Страни извештачи са уживањем су пратили ово „јуначење“ док је генерал Младић остао хладнокрван и професионалац до  краја.

  http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Skinite-anatemu-se-mene-i-Karadzica.sr.html

Међу документима пронађеним у кући ратног команданта босанских Срба Ратка Младића налази се и стенограм разговор који је он водио с француским генералом Де ла Прелом, специјалним изаслаником Жака Ширака председника Француске. Француз је дошао у покушају да сазна судбину двојице пилота које је Војска Републике Српске оборила 30. августа 1995. године и за које се претпостављало да су заробљени.
Француски генерал је у замену за пилоте нудио посебну пажњу према Србима у Сарајеву који су најављивали егзодус из града после потписивања Дејтонског споразума. За Младића је то било мало.
Он је француском генералу рекао да је „српски народ у овом времену претрпио катасгрофу као никад у историји и ту катастрофу смо претрпјели због директног учешћа НАТО-a на сграни наших непријатеља... Кажњени смо више негоза вријеме Хитлера, он јe био окупатор пет година, није протјеривао цивиле, кажњени смо више него за Аустро-Угарске, кажњени смо више него за 600 година турске влалавине”. Младић каже и да је договор из Дејтона окупациони и да су неки његови делови понижавање српског народа.
„Проблем пилота се може ријешити у званичном директном контакту мене и начелника Генералштаба Француске и спреман сам га примити у јавну и отворену посјету Војсци Републике Српске и Републици Српској. Први контакт ради упознавања може да се договори у Београду или Москви, а на другом сасганку у Републици Српској, мој француски колега може поставити питање пилота, а ја ћу постављати многа пмтања, укључујући штете и њихову надокнаду, збрињавање оних који су оштећени HATO бомбардовањем и њихово потомство мора бити брига Француске и враћање инфраструктуре у стање прије бомбардовања, било поправком или исплатом правичне накнаде. Уз то деанатемисати генерала Младића и остале представнике српског народа пред Трибуналом,јер смо по Дејтонском споразуму искључени из јавног живота свог народа и морају бити скинуте санкције Републици Српској на ријеци Дрини ... а било би мудро политички одлучити да се до Париске конференције скине анатема са Радована Караџића и да би до тад требало да се побољша ситуација у Сарајеву и у том случају би проблем пилота било лакше ријешити”, предложио је Ратко Младић...


Нема коментара:

Постави коментар